Visst vill man överraska med en personlig och lite annorlunda gåva ibland. Gärna grejer man knåpat ihop själv, sådant som visar att man lagt lite extra tid på att skapa något alldeles speciellt. Gillar man att använda händerna, pyssla och planera, så är ju scrapbooking helt perfekt: för egna minnen naturligtvis, men särskilt läckert blir det när man använder scrapbooking för att ge en riktigt personlig gåva. Brist på fantasi är inte ett hinder då tips och idéer går att hitta på nätet.

Scrapbooking är en metod att spara minnen på ett fylligare, mera kreativt och varierande sätt. Scrapbooking kombinerar bilder, texter, fotografier, konst, klistermärken -ja egentligen vad som helst som ryms i ett fotoalbum, i en låda eller i någon annan form av förvaring. Scrapbooking gör en gåva så mycket fylligare, skojigare, mera personlig. Som att inreda ett hem, plantera en trädgård eller designa om sina möbler. Bästa inspirationen får du på en sajt som har rikligt med aktuella tips och dagliga nyheter om heminredning ur alla synvinklar.

Träffa mitt i prick med din gåva

Gör en personlig present med scrapbookingEfter att du beslutit dig för att använda scrapbooking för att personifiera din gåva, gäller det att välja material. Den första frågan du behöver ställa dig är: Vilket syfte ska gåvan ha? Vill jag trösta eller gratulera? Ska gåvan påminna om det förflutna eller inspirera för en framtid? Romantik eller humor? Jämför detta tankearbete med att inreda en villa eller fixa till en möbel. I vilket syfte används rummet eller möbeln? Den frågan leder dig vidare till färg- och materialval och ett genomgående tema.

Samla, designa och njut

När gåvans tema är valt börjar den roligaste delen av hela scrapbooking-processen: samla och designa! Små tygbitar, en gammal resebiljett, torkade blommor eller bästa barndomsfotot. Måla in små blommor i albumet eller skriv ett citat från en dikt. Tappar du tråden så tveka inte att söka ny inspiration från webben av stajlade hem och trädgårdar, restaurerade prylar och hemgjort möblemang. Reservera en lugn plats där du kan sprida ut dina prylar och testa olika kombinationer. Et voilà: en personlig gåva är född!